NADIJI

Nadi doslovno znači tok ili strujanje. U drevnim tekstovima je zapisano da u psihičkom tijelu čovjeka postoji 72 tisuće nadija. Vidovitim osobama oni izgledaju kao svjetlosni tokovi. U novije vrijeme riječ nadi se prevodi kao živac, ali zapravo nadiji nisu živci kako ih mi znamo jer se sastoje od astralne materije. Poput čakri, oni nisu locirani u fizičkom tijelu, ali se živci mogu smatrati njihovom manifestacijom. Nadiji su suptilni kanali duž kojih teku suptilne energije prane. Od ogromnog broja nadija u psihičkom tijelu, 14 je važnijih, a od njih tri su najvažnija. To su ida, pingala i sušumna. Svi nadiji su pod kontrolom sušumne, čak i ida i pingala. Sušumna nadi se pruža unutar kičmene moždine od muladhara čakre na dnu pa do sahasrara čakre na vrhu. Srebrnaste je boje.

Ida polazi s lijeve strane muladhare i vijugavim tokom prolazi kroz svaku čakru po redu, a završava na lijevoj strani ađna čakre. Plave je boje.

Pingala polazi s desne strane muladhare, vijuga na suprotan način od ide kroz sve čakre, završavajući na desnoj strani ađne. Pingala je jarko crvene boje.

Ida i pingala su putevi dvije polarne suprotnosti životne sile koja teče u našem tijelu. Ida je negativna, naziva se još i mjesečev (čandra) nadi, dok je pingala pozitivna i nazvana je sunčev (surya) nadi. Njihove karakteristike su sljedeće:

 

  IDA PINGALA
DAH lijeva nosnica desna nosnica
TEMPERATURA hladno toplo
SPOL ženski muški
SNAGA mentalna vitalna
METAL srebro zlato
BOJA plava crvena
ENERGIJA negativna pozitivna
ŽIVCI parasimpatički simpatički
RIJEKA Yamuna Ganga
NEBESKO TIJELO mjesec sunce

 

ČAKRA BROJ
MALIH VRTLOGA
ŽLIJEZDA S UNUTARNJIM LUČENJEM
PODRUČJE TIJELA KOJIM UPRAVLJA
7-krunska
972 ljubičastobijela
epifiza
gornji dio mozga, desno oko
6-glava
96 indigo
hipofiza
donji dio mozga, lijevo oko, uši, nos, živčani sustav
5-vrat
16 plavih
štitnjača
bronhijalni i govorni aparat, pluća, hranidbeni kanal
4-srce
12 zelenih
timus
srce, krv, nervus vagus, cirkulatorni sustav
3-solarni pleksus
10 žutih
gušterača
želudac, jetra, žučni mjehur, živčani sustav
2-sakralna
6 narančastih
spol. žlijezde
reprodukcijski sustav
1-korijenska
4 crvena
nadbubrežna
kralježnica, bubrezi

 


Ovi energetski tokovi u idi, pingali i sušumni djeluju naizmjenično, a koji od njih prevladava može se odrediti praćenjem toka daha u nosnicama. Ako je veći tok zraka kroz lijevu nosnicu, onda prevladava ida nadi, ako je veći kroz desnu, pingala. Ako je tok izjednačen, onda je sušumna protočna u tom momentu. Ako pažljivo promatrate svoj dah, zapazit ćete da je obično tok kroz jednu nosnicu veći od toka kroz drugu. Kada je desna (pingala) nosnica protočnija, onda je vitalna energija aktivnija, što čovjeku omogućuje da radi fizičke poslove, probavlja hranu itd. Um je ekstrovertan, a tijelo proizvodi više topline. Kada je lijeva (ida) nosnica protočnija, dominira mentalna energija, um je introvertan i to je pogodno za bilo koju vrstu mentalnog rada, razmišljanja, koncentracije i sl. Tijekom sna je također aktivnija ida nadi. Ako je aktivna pingala, čovjek je obično uznemiren i teško mu je zaspati. Isto tako, ako je ida aktivnija za vrijeme jela, otežan je proces probave i dolazi do poremećaja. Sve naše aktivnosti pod utjecajem su ovih tokova koji se smjenjuju približno svakog sata, iako je primarno pingala aktivna danju, ida noću, a sušumna u zoru i suton, kada je i najpogodnije vrijeme za meditaciju.

Osnovni cilj hatha yoge (ha-sunce, tha-mjesec) je postizanje ravnoteže u tokovima prane u idi i pingali. Kada su ova dva nadija pročišćena i uravnotežena, a um smiren, tada se aktivira sušumna, najvažniji nadi. Za uspješnu meditaciju neophodan je tok kroz sušumnu. Ako je pingala aktivna, tijelo će biti uznemireno; ako je ida aktivna, um će biti sklon da suviše misli. Kada je aktivna sušumna, kundalini se penje kroz čakre.

U fiziologji čovjeka ida i pingala ugrubo odgovaraju simpatikusu i parasimpatikusu. Pingala odgovara simpatičkim živcima, a oni ubrzavaju rad srca, šire krvne žile, ubrzavaju disanje, povećavaju efikasnost ušiju, očiju itd. Parasmpatikus djeluje suprotno. Sušumna odgovara centralnom živčanom sustavu, odnosno duhovnoj snazi - atma šakti. Istraživanja su pokazala da je, kada funkcionira desna nosnica, aktivnija lijeva polovica mozga, i obrnuto. Na taj način nadiji kontroliraju mozak i događanja u životu i svijesti.

Tok prane u idi i pingali je potpuno van voljne kontrole i nesvjestan, sve dok se joga vježbama ne dovede pod kontrolu.

dio iz knjige Asana Pranayama Mudra Bandha od Satyananda Saraswatija

Satyananda - Kundalini tantra

Onako kako je izložio Mahariši u svojem sustavu rađa yoge, 5 minuta se radi pozdrav suncu (12 krugova), 5 minuta se rade yoga asane, 5 minuta pranayama (sukha pranayama) i 20 minuta meditacija. Tko želi, nakon toga može nastaviti s naprednim meditacijama i sidhi programom. Isti sustav ima i Svami Rama.

Kriya yoga ima veći naglasak na pranayami i na vuzualizacijama. Može se reći da kriya yoga gura energiju prema gore, dok rađa yoga vuče energiju kroz sahasrara čakru. Generalno, rađa yoga je za intelektualnije tipove, dok je kriya yoga prikladnija za emocionalnije tipove, odnosno za one koji se teže koncentriraju.

Redosljed vježbi mora biti kako je navedeno. Pozdrav suncu, kao i vježbe 5 tibetanaca služe za jačanje vitalne energije, pingala nadija. Asane služe za jačanje mentalne energije, ida nadija. Pranayama i meditacija služe za jačanje duhovne energije, sušumna nadija. Kada je aktiviran sušumna nadi, kundalini se penje kroz čakre.

Sukha pranayama je jednostavna i potpuno bezopasna tehnika. Radi se na sljedeći način, naizmjenično se diše na jednu pa na drugu nosnicu. Nosnice zatvaramo palcem i prstenjakom desne ruke. Izdahnemo na lijevu nosnicu, udahnemo na lijevu, izdahnemo na desnu, udahnemo na desnu itd. Ta vježba uravnotežuje idu i pingalu i budi sušumnu.

Malo zahtjevnija je kumbhaka pranayama - zadržavanje daha, a ta je pranajama ujedno i opasna, i ne preporučuje se srčanim bolesnicima, a isto se ne preporučuje pretjerivanje početnicima. Izvodi se tako da se napune pluća s kisikom do maksimuma i dah se drži koliko možemo izdržati a da nam nije neugodno.