SAI BABA GOVORI ZAPADU

Dijelovi iz knjige "Sai Baba govori zapadu":

SAMOPOUZDANJE I SAMOPOŠTOVANJE
Ne čini sebe tako malim. Tko sebe umanjuje, taj je i lijen. A tko je lijen, prije ili poslije bit će ogorčen

Ne proklinji sebe ako imaš teškoća - to bi bilo najpogrešnije što možeš napraviti. Poštuj i voli sebe na ispravan način. Arogancija, na primjer, nije ništa drugo nego nedostatak samopoštovanja.

Nema većeg blaga od zadovoljstva. Nikad se ne uspoređuj s onima koji imaju više od tebe. Umjesto toga pogledaj one koji imaju mnogo manje od tebe, i vidi koliko ih je!

Tvoja je zadaća, da budeš sretan i zadovoljan. Ako to nisi, ne ispunjavaš svoju zadaću kao čovjek. Kako ćeš postati sretnim? Otvorivši svoje srce. Prvi je i odlučujući korak u tome da uopće osjetiš da je tvoje srce zatvoreno.

Ono što ti je u životu stvarno potrebno, to je osjećaj vlastite vrijednosti. On je ključ mnogim vratima tvoje duše. Kroz osjećaj vlastite vrijednosti ili samopoštovanje ti dobijaš unutrašnju snagu, koja ti omogućava da djeluješ odlučno i stalno, i da to možeš izdržati.
S pomoću odlučnosti i postojanosti postat ćeš uspješan u svome životu. Tvoje će ti samopoštovanje pomoći da tvoj uspjeh ne nadme tvoj ego.

Ne čini sebe malenim. Ne čini nikoga odgovornim za svoju sudbinu, osim sebe samoga. Nitko osim tebe ne može promijeniti tvoju sudbinu. To je ono Božansko u čovjeku, da svoju sudbinu drži sam u svojim rukama.

Ti sebe činiš beskrajno malenim. Da bi izravnao lošu sliku o sebi, ti se s druge strane nastojiš posebno istaknuti pred drugima. Sve skupa je tako apsurdno, kao kada bi neki slon mislio da je miš, i posebno se veselio ako se pred drugima može prikazati kao mala mačkica.

ZADOVOLJSTVO
Bog uopće nije odgovoran za tvoju sudbinu - osim što je uvijek nanovo ublažuje.

Nemoj razmišljati: “U biti sam to sebi drugačije zamislio.” Radije kaži: “Tako je to. Ja sam ovo sebi drugačije zamislio, ali očito mi Bog upravo ispunjava želju koja mi još nije došla do svijesti. Kako nevjerojatno susretljivo i brižno od njega!”
Ne postoje neuspjesi u životu, već samo alternativa, da li iz svojih doživljaja možeš izvući korisne zaključke ili ne. Tvoj je razum tvoja sudbina. Razum procjenjuje. Razum razlikuje između dobra i zla, korisna i štetna. Zato ga usmjeri na Boga kako bi mogao izvući pravu korist iz onoga na što nailaziš.

Pesimizam je usmjeren protiv života. Bog je apsolutni optimist. Imaj povjerenja da On želi uvijek samo tvoje dobro, i ti ćeš doživjeti Njegov blagoslov iz najveće blizine.

LJUBAV U AKCIJI
Svaki se čovjek mora osjećati odgovornim za bijedu društva u kojem živi. Nitko ne smije odgovornost prebaciti na druge. Svatko je kriv tko se aktivno ne primi posla.
Služenje bližnjem, najbolji je način da se ne gubi vrijeme.

Uvidi kako si bogato nadaren. Samo tada možeš od srca davati. Samo se tada možeš otvoreno ophoditi prema drugima. Samo se tada možeš smiješiti čak i u najtežim situacijama. Samo je tada tvoja sreća trajna Ako sebe činiš malim, nužno zapadaš u borbe oko moći i svađe.

Ne pokušavaj blistati učinkom. Učinak izdiže ali ne spaja. Ravnanje svega prema učinku imat će za posljedicu hladnoću i zavist.

SLOBODA
Voli ono što radiš. Radi ono što moraš raditi s predanošću. Tvoja će svemoć rasti iz dana u dan.

Tko ne može voljeti, nije slobodan - ma koliko osjećao i tvrdio suprotno. Ljubav je dah Božji. Ljubav je Bog. Bog je ljubav. Ljubav koju osjećaš za druge, ljubav, koja te magično privlači tvome partneru, samo je odraz ljubavi Božje.

STRPLJENJE
Strpljenje i čekanje sol su života. Vježbaj se u strpljenju. Nauči se čekati. Nestrpljenje je korijen svake negativnosti.

Strpljenje je tvoj učitelj, a vrijeme tvoje oruđe. Ne postoje brza rješenja.

Nestrepljenje je jedan od glavnih razloga za tvoje brige i probleme.
A iz čega nastaje tvoja nestrpljivost? Iz nedostatka vjere i povjerenja.

LIJENOST
Ne varaj samog sebe. Nemoj ići putem koji je prividno najjednostavniji, jer on sa sigurnošću nije najlakši. Ne izbjegavaj ni rad ni napor, već na oboje gledaj kao na dar Božji, a pomoću kojega možeš sebe samoostvariti.

Čuvaj se jednostavnih rješenja.

SKROMNOST I PONIZNOST
Čovjek koji je više napredovao u razvoju, skroman je. To ne znači da on nije sposoban služiti se moći, utjecajnošću i sličnim. Onaj, naprotiv, tko sebe ističe, pokazuje time da je daleko od poznavanja svoje prave vrijednosti, svoje božanstvenosti.

Bog je potpuno bez želja. Kad bi imao neku želju, onda bi to bilo da i vi postanete bez želja. Bezželjnost nije samo ključ blaženstva, to je prihvaćanje blaženstva objema rukama.

Aktivnost koja dolazi iz srca nije spektakularna. Sasvim suprotno, ona se odlikuje upravo skromnošću. Takozvano znanstveno znanje voli spektakularnost i koristi svaku zamislivu mogućnost da bi sebe istaknulo.

Misli uvijek na to da si ti utjelovljeno blaženstvo, da otpuštanjem želja nalaziš sebe jer ti si ono što tražiš.

PONOS
Ponos ti donosi upravo suprotno onome, što ti od njega očekuješ: ponos te ne čini snažnim, već te slabi, i to na mnogim područjima. Pomoću ponosa uzdižeš se iznad ostalih i činiš sebe nepristupačnim. Zbog toga ne može teći ljubav između tebe i drugih.

STRAH
Strah je signal za uzbunu koji bi trebao ozbiljno shvatiti. Ako imaš strahove, trebao bi se upitati što činiš krivo.

Želje uzrokuju strah i brige. Smanji svoje želje i tvoj će se strah također smanjiti.

Ljubav je najbolja zaštita protiv svih zamislivih strahova.

Ne puštaj da te strahovi vode. Poveži se sa svojim Sebstvom. Zamoli Boga za vodstvo.

DEPRESIJA
Depresija je nadaleko raširena bolest, koje bi se trebao veoma čuvati ili je liječiti što je brže moguće. A koji je najbolji lijek za takvo stanje? Jedva da ćeš povjerovati: osim ako ne nađeš nekog dobrog čovjeka koji će te iz toga izvući, najbolje je protusredstvo akutna patnja.
Patnja čini svjesnim. Depresija je stanje nesvjesnosti.

OVISNOSTI
Ovisnosti su jako raširene. Ovisnosti su znak da pojedincu prijeti propast. Najprije pušiš 1 cigaretu, zatim 10, 20 itd. U početku gledaš četvrt sata vijesti, zatim 1, 2, 3 filma..

VEZANOSTI
Shvati dobro: bez vezanosti, ne bez odnosa!

Ne dopusti se uvući u duboke osjećaje, a da sebi uvijek nanovo ne uzmeš vremena za razmišljanje. Nemoj da strastvenost bude tvojim ciljem, već teži ljubavi i unutarnjem miru. To ne znači da ne smiješ imati duboke osjećaje.

VOLJA
Što je najvažnije, a ujedno i najopasnije u tvome životu?
Najvažnije, a ujedno i najopasnije, to je tvoja volja. Volja je beskrajno snažna moć, koju nikada ne možeš precijeniti i nikada je ne bi smio podcijeniti - iako to često činiš.
Zašto je volja tako moćna? Zato jer tvoja volja potječe od Božje Volje.

MISLI I OSJEĆAJI
Mišljenje je u pravom smislu riječi jeziva moć. Ono može razoriti tvoj život ili te odvesti u Nebo. Ako ti ne upravljaš mišljenjem, ono će s vremenom sve više i više ovladati tobom. Zato misli samo dobro. Ako to ne možeš, barem nemoj misliti ništa loše. Pokušaj promatrati svoje misli i ne poistovjećuj se s njima.

Svi su osjećaji u tebi. Ništa novo ne ulazi i ne izlazi. Ono što ti doživljavaš, to samo aktivira osjećaje koji su već u tebi. Ti doživljavaš radost i patnju, jer ono što je izvana doživljeno, budi te osjećaje u tebi. Zato uvijek pročišćuj svoje osjećaje.

S previše govora ljudi gube vrlo mnogo unutarnje energije, odnosno duhovne snage. Tko gubi unutarnju snagu, gubi na svojoj vrijednosti. Tko gubi na svojoj vrijednosti, misli da to mora kompenzirati nekom aktivnošću. Jedna je od tih aktivnosti kada se mnogo govori.

Nemoj tražiti negativno, jer ćeš ga inače s vremenom svuda otkrivati. Radije se raduj lijepom i pozitivnom. Ne koristi ništa ako predbacuješ drugima. Tko druge kudi, umanjuje sebe.

EGO
Ego kao i mišljenje, čini ti odlučujuće usluge na tvome putu samoostvarenja. Tvoj ego, isto kao i tvoje mišljenje, daje ti mogućnost da razviješ snagu, i da u mislima provedeš djela, prije mego što ih počneš izvršavati - čime možeš izbjeći mnoge pogreške. Sve to skupa donosi ti snagu. Zato si ovisan o oboje, i najradije ih se nikada ne bi odrekao. Ego međutim posjeduje svojstvo da sebi prigrabi moć i da samodopadno vlada. On to radi tako spretno da uopće ne opažaš kako te ego sve više i više navodi da zadovoljavaš njegovu potrebu za slavom i moći. Dio je Božje ljubavi i s njome povezane brige, da te štiti od tvog ega i njegove nametljivosti.

Zbog čega imaš svoj ego? Da bi našao svoje Sebstvo. A što ti radiš? Puštaš da te ego vodi kuda želi, kao psa na lancu.

PATNJA
Zahvalno prihvati svaku teškoću, jer ona je tu da bi te ojačala, kako bi mogao podnositi sve više i više, i kako bi sve više urastao u svoju praiskonsku veličinu.

Cijeli je smisao života u tome da se nauči voljeti. Ljubav je život, i život je ljubav. Patnja je porodilja koja vas uvodi u život. No imaj na umu: ove bi ti riječi trebale pomoći da razumiješ svoje patnje, a ne da druge osuđuješ zbog njihovih patnji. Jer osuđivati znači ne voljeti, dakle, ne živjeti.

MUDROST
Čuvaj se sudova, oni su gotovo uvijek predrasude. Radije priznaj sebi da ništa ne znaš. To te čini slobodnim. Jedan znak da si dosegnuo svoje Sebstvo je naime taj, da uopće više ne sudiš, već samo zapažaš. Što je netko u većem neznanju, tim je brži i više kategoričan njegov sud.

Nijedna nesreća, ma kako velika bila, na kraju ne ostaje nesrećom, ako si se time oslobodio svog strašnog neprijatelja, neznanja.

 

U ovom svijetu nema većeg žrtvovanja od unutrašnje jakosti,
nema veće sreće od zadovoljstva,
nema svetijeg djela nego što je milosrđe,
nema djelotvornijeg oružja od strpljenja.

Čovjek je u svojoj osnovi, u svojoj biti besmrtan.
On je utjelovljenje besmrtnosti, a ipak se boji da će umrijeti!
On je utjelovljenje blaženstva, a ipak jadikuje da je bijednik.
Utjelovljenje je mira, a svuda ga prekriva tjeskoba.
Ova besmislena samoobmana korijen je tragedije zbog koje svijet danas pati.

Odgoj i obrazovanje moraju obuhvatiti odgajanje ljudskoga uma, njegovih poriva da mrzi, da skuplja blago, da se bori i kleveće. Oni nisu puko stjecanje vještina kojima se materija u prirodi može preoblikovati u korisne proizvode, nije tek stjecanje informacija o zakonitostima prirode. Oni su proces kojim čovjek lakše koristi svoja unutarnja sredstva, svoju unutarnju svijest kako bi spoznao sebe.
Odgoj i obrazovanje trebaju otvoriti njegovo unutarnje oko više nego ono vanjsko, a unutarnje oko mora otkriti Boga u sebi.

 

Navodi iz govora Sri Sathya Sai Babe na temu obrazovanja:

Odgoj i obrazovanje

Obrazovanje treba služiti životu, a ne zarađivanju za život.

Politika bez načela, odgoj bez karaktera, znanost bez čovječnosti i trgovina bez poštenja nisu samo beskorisni, već su nedvojbeno i opasni.

Zahvaljujući odgoju i obrazovanju, u čovjeku se razvija poniznost, a on sam stječe pravo na utjecajan položaj, što mu opet omgućuje imućan život. To bogatstvo mora upotrijebiti za djela potaknuta samilošću i milosrđem, jer samo tako može postići sreću na ovom svijetu i mir na drugome.

Mudrost je poput bljeska munje na oblačnom nebu naše nutrine. Bljesak treba poticati, a svjetlost sačuvati. To je pravi znak dobro odgojena i obrazovana čovjeka.

Otac, majka i učitelj tri su osobe koje su prvenstveno odgovorne za budućnost zemlje.

Obrazovanje nije dosadno gomilanje podataka o stvarima i ljudima. To je buđenje svijesti o besmrtnom duhu u vama, duhu koji je izvor radosti mira i hrabrosti.

Fakultetsko vam obrazovanje pruža priliku da zaradite novac i od tog novca živite No, sve dok se ne oslobodite nekih zabluda koje su zajedničke cijelom čovječanstvu, nećete biti sretni u životu.

Karakter je najdragocjeniji dar što ga možemo dobiti od odgoja i obrazovanja.

Ako je proučavanje bezbrojnih knjiga sve što ste postigli u životu, ne možete se smatrati obrazovanom osobom.

Koledž koji studentima ne pruža mogućnost za spoznaju o duhovnoj zbilji, nego im nudi samo razne svjetovne programe, bezvrijedan je kao i nebo na kojem nema mjeseca, srce u kojem nema mira ili narod u kojem nema poštovanja prema zakonima.

Odgoj mora učenicima otvoriti oči i omogućiti im da prepoznaju Jedno koje boravi u mnogima.

Zahvaljujući odgoju, u čovjeku se moraju razvijati mir, sigurnost i sreća.

Odgoj i obrazovanje pozdravite kao duhovnu vježbu kojom se može uspostaviti mir kako u srcu svakog pojedinca, tako i u društvu, uključujući u to ljudsku zajednicu svih zemalja.

Pristojno ponašanje znak je obrazovane i odgojene osobe.

Cilj obrazovanja morate djeci usaditi u um. Fakultetsko je obrazovanje danas plitko i beskorisno jer nije usmjereno na prave vrijednosti.

Obrazovanje bi čovjeka trebalo oplemeniti, no on se zbog njega, naprotiv, samo spušta na nižu razinu. Umjesto da mlade ljude izbrusi kao dijamante, današnje ih obrazovanje pretvara u ugljen, ne vodi ih do preobražaja i ne donosi im mudrost.

Nema koristi od toga što znanje raste ako se time povećava i broj želja. Čovjek tada postaje junak na riječima, a ništavan po svojim djelima.

Obrazovanje mora služiti širenju vidika i proširenju čovjekova obzora.

Ono što glava pomisli, srce neka podrobno preispita, a ispravnu odluku neka provedu u djelo ruke. To bi trebao biti prvenstveni plod odgojno-obrazovnog procesa.

Ono što je nama potrebno nije odgoj u duhu ljudskih vrijednosti, nego nam trebaju glava, srce i ruke. Ruke trebaju provesti u djelo sve zamisli koje su proizašle iz glave i koje je srce odobrilo.

Obrazovanje nam mora donijeti samopouzdanje, hrabrost da se oslonimo na vlastite snage.

Krajnji je cilj znanja mudrost, krajnji cilj kulture - savršenstvo, krajnji cilj mudrosti - sloboda, a krajnji cilj odgoja i obrazovanja - karakter.

Krajnji je cilj odgoja i obrazovanja karakter. Karakter se sastoji u živoj želji da se odreknemo sebične gramzljivosti.

Svijet je veliko sveučilište.

Pored studija na fakultetu, prijeko nam je potrebna i duhovna disciplina.

Obrazovanje iskoristite zato da biste razvili sposobnost razlučivanja između ispravnoga i neispravnoga, dobroga i lošega. Bez te je sposobnosti ljudsko biće gore od životinje.

Cilj školovanja mora biti da djetetu omogući život vrijedan življenja, a ne puko životarenje.

Odgojne ustanove moraju nastojati da stvore čestite, karakterne i samopouzdane ljude. Prenošenje znanja od drugorazrednog je značaja.

Ishod odgoja mora biti poniznost, a poniznost je najbolja preporuka za uspjeh u životu.

Odgojno-obrazovni proces koji danas prevladava ne potiče poniznost. On donosi akademske naslove kojima se razmeću oni koji su ih stekli.

Kad bi školski sustav bio u stanju odgojiti mlade ljude dobra karaktera i odane ljudskim vrijednostima, zemlja bi kao nacija postala jača i veća i postala bi uzor svijetu.

Današnji odgoj i obrazovanje riječi skill (vještina) oduzimaju slovo s, pa time znanje ubijaju (kill), što nanosi strahovitu štetu cijelom čovječanstvu.

Da bi se postiglo stvarno poboljšanje sustava, potrebno je odgojno-obrazovne ustanove osloboditi nadzora što ga nad njima ima vlast.

Između novca i obrazovanja ne smije postojati nikakva veza.

Krajnji je cilj odgoja karakter, a krajnji je cilj znanja - ljubav.

Odgoj i obrazovanje doista su povezani sa samim življenjem života. Moraju biti više usmjereni na cilj našeg života nego na sredstva za život.

Odgojem i samo odgojem možemo u čovjekov um usaditi plemenite životne uzore. Ono što se danas predaje i uči u školama ne može se smatrati pravim odgojem i obrazovanjem.

Premda se današnji školski sustav veliča kao obrazovanje namijenjeno narodu, on je zapravo usmjeren protiv njega.

Društvo bez ljudskih vrijednosti više neće biti ljudsko društvo.

Ljudske se vrline ne mogu dobiti od drugoga, ne mogu se njegovati pukim proučavanjem knjiga niti se mogu gotove dobiti od učitelja. Svatko ih mora sam njegovati u sebi i doživjeti radost koja dolazi iz njih.

Odgoj i obrazovanje moraju voditi do pročišćenja čovjekova opažaja. Odgojem se moraju razvijati i usklađivati moralne i duhovne težnje i izgrađivati dobar karakter.

Podijelite s drugima svoje znanje, pa će ono postati još veće.

Svrha odgoja i obrazovanja jest preobrazba srca.

Ne preobrazi li se znanje u mudrost, a mudrost se ne izrazi u karakteru, odgoj i obrazovanje su se pokazali bezuspješnim procesom.

Današnji odgojno-obrazovni sustav školovana čovjeka čini sebičnim. Pretvara ga u roba vlastitih osjetila, pa on zaboravlja svoju božansku prirodu.

Odgoj vam u srce mora usaditi težnju za time da se u svemu prepustite Bogu.

Duhovno jedinstvo te urođena težnja za ljubavlju i suradnjom vrijednosti su koje danas moramo razvijati. Cilj školovanja nije samo postizanje akademskih stupnjeva.

Odgojem se i obrazovanjem moraju njegovati poniznost i disciplina, ali su danas njihov plod samo oholost i zavist.

Sam život mudrog i učenog čovjeka mora blistati kao poruka čovječanstvu.

Zemlja će napredovati i narod će biti sretan samo ako se školovanje bude odvijalo u ozračju istine, ljubavi i poštovanja.

Pravi bi odgoj i obrazovanje trebali čovjeka osposobiti za to da stečeno znanje iskoristi tako što će se suočiti sa životnim izazovima i što potpunije usrećiti sva ljudska bića.

Odgoj i obrazovanje ne znači predavati nekome verbalno znanje.

Poniznost, poštovanje, suosjećanje, strpljivost, požrtvovnost i nadzor nad osjetilima svojstva su u kojima do izražaja dolazi plod istinskog odgoja.

Znanost bez morala, ljudski život bez discipline, prijateljstvo bez zahvalnosti, glazba bez napjeva, društvo bez moralnosti i pravde - to ljudima ne koristi.

Današnji odgoj u mladim ljudima ne razvija sposobnost da izdrže u suočavanju s izazovima svakodnevnog života. Područje se odgoja i obrazovanja ptetvorilo u prostor na kojem djeluje neznanje.

Pravo je znanje, međutim, ono koje uspostavlja sklad i stvara sintezu između znanosti na jednoj, te duhovnosti i etike na drugoj strani.

Zahvaljujući suvremenom školstvu, razvijamo intelekt i uvježbavamo vještine, ali to školstvo nimalo ne unapređuje dobra svojstva čovjeka.

Danas odgoj i obrazovanje znače proces koji učeničke glave puni sadržajem knjiga i prazni ih od tog sadržaja u ispitnim dvoranama, a učenici se vraćaju kući prazne glave.

Pravi se odgoj brine o srcu.

Danas je najpotrebnije njegovati ljubav.

Naučiti kako da zarađujemo za život, samo je polovica posla. Druga je polovica da taj život učinimo vrijednim i smislenim.

Odgojne ustanove moraju s punom odgovornošću utjecati na moralni i duhovni život svojih učenika.

Istinska ljepota leži u istinskom odgoju.

Živjeti za ideal, a ne za hranu, to je cilj odgoja i obrazovanja.

Odgoj i obrazovanje moraju biti usmjereni na to da izgrade karakternog čovjeka koji će živjeti čistim, jednostavnim životom.

Ono što je svijetu danas potrebno nije novi poredak ni neki nov način odgoja, ni novo društvo ni neka nova vjera, već um i srce ispunjeno svetošću.

Služenje bližnjima kao konačna težnja i živa želja da tu težnju provedemo u djelo sama su bit odgoja.

Čista je ljubav glavni oblik u kojem se očituje naš odgoj.

Učitelji

U svojoj je biti čovjek vrelo vječne radosti, mira, ljubavi i predanosti. Njegujte te osobine poukom, primjerom i primjenom tokom godina u kojima odrastate. Tada ćete, kao obrazovane žene cijeloga života biti bezbrižne i sretne.

Ljudske se vrijednosti ne mogu naučiti na predavanjima ili iz knjiga. Oni koji žele te vrijednosti prenijeti studentima, neka ih najprije sami primijene u životu i vlastitim primjerom pokažu kako to treba činiti.

Učenike možete naučiti da vole samo ako vi njih volite.

Nježnoj ćete djeci kojom se bavite biti učitelj, vodič i uzor. Za te se tri uloge morate pripremiti tako da živite vrijednosti koje obilježavaju istinskog čovjeka.

Služite i na taj ćete način preuzeti vodeću ulogu, jer samo dobar sluga može postati dobar gospodar.

Učitelji će postići svaki uzvišeni cilj ako budu međusobno surađivali, ako budu disciplinirani, prožeti duhom služenja i požrtvovnosti i ako su čvrsto naumili da uspiju.

Poučite djecu o tome da treba poštovati roditelje - to je prvo što morate učiniti.

Učitelj ima najveću ulogu u oblikovanju budućnosti zemlje. Od svih zvanja, njegovo je najplemenitije, najteže i najvažnije.

Ako učenik ima neki porok, jedino će taj učenik zbog toga trpjeti. No ako je učitelj poročan, na tisuće će djece time biti okaljano. U mladi dječji um treba posaditi duhovno sjeme, ali se za to sjeme treba i brinuti da bi izraslo u biljku.

Učiteljevo radno vrijeme ne smije biti ograničeno na sate. Bude li potrebno, mora biti spreman na to da se s učenicima zadrži i satima kako bi raspršio njihove nedoumice i pomogao im da izvrše svoje zadatke. To je učiteljska dužnost.

Ne umišljajte da od vašeg služenja imaju korist samo djeca kojoj služite. Činite to i radi sebe. Vi trebate njih koliko i ona vas.

Odigraju li učitelji ispravno svoju ulogu, narod će se preobraziti. Za sve loše učeničke postupke krivnju snose roditelji i učitelji.

Svjetovno je znanje potrebno povezati s njegovanjem ljudskih vrijednosti i duhovnom disciplinom.

Vodite djecu radosnim putem istine. Neka vam lice uvijek obasjava smješak koji izvire iz radosti što je crpite gledajući dječja lica.

Djeca su svjetiljke koje narodu mogu osvjetliti put.

U njegovanju ljudskih vrijednosti treba naglašavati i to da se ne smije rasipati novac, hrana ni vrijeme. Čak i nastavnike treba o tome poučiti.

I učitelj će i učenik osjećati radost samo ako ih bude vezivala ljubav koja ne računa na nagradu.

Učenici

Učenici moraju u sebi njegovati zahvalnost, suosjećanje i snošljivost. Suosjećanje s nesretnim čovjekom osnovna je ljudska odlika.

Mladost je životno razdoblje u kojem nas i najmanja sklonost prema lošemu može strmoglaviti u propast.

Ako im želja da služe ne bude ozbiljna i ako ne steknu znanje o tome kako treba služiti, učenici će postati teret zajednici.

Na kojem god studiju bili, ne napuštajte vjeru u Boga. Napustiti Boga znači napustiti sam život. Život je Bog. Istina je Bog. Sve što radite kao dar Bogu bit će izraz ljudskih vrijednosti.

Sve diplome, učenost i obrazovanost nemaju nikakve vrijednosti ako u čovjeku nema dobrih osobina. Njegujte vrline.

Današnji su učenici sutrašnji učitelji.

Trudite se i ozbiljno nastojte saznati sve više o umijeću radosnog življenja.

Dužnost je svakoga ljudskog bića da pokaže razumijevanje za svoje roditelje i poštovanje prema njima.

Mladi ljudi moraju proširiti krug svojih interesa i obzor im mora biti širok.

Na svakom mjestu na kojem borave učenici moraju vladati tišina, vedrina i sigurnost, jer se samo u takvom ozračju može dobro učiti.

Onaj tko primi diplomu, mora tu diplomu i opravdati primjerenim, plemenitim životom.

Učenicima možda neće uspjeti da poštuju gosta ili da učitelja obožavaju kao Boga, no bit će velika šteta ako počine grijeh ne poštujući oca i majku.

Životno je doba između šesnaeste i tridesete godine života prijelomno jer u tom razdoblju život počinje čovjeku pružati zadovoljstvo, tada u njemu sazrijevaju nadarenost, vještine i stavovi, te postaju plemenitima i svetima. Ako u tom životnom razdoblju um okrijepi iskustvom nesebičnog služenja, ispunjena je životna svrha čovjekova.

Svaki učenik mora njegovati predanost i vjeru.

Volite i poštujte svoje učitelje. To je prvi korak u disciplini koja vodi do kreposnog karaktera.

Djeca

Dječji je um nevin i čist. Za učitelja i roditelja svako je dijete neobrađen bijeli mramor koji mogu oblikovati prema liku Božjem, pupoljak kojem moraju pomoći da procvjeta u svoj svojoj božanskoj ljepoti tako da postane vrijedan dar Bogu.

Djeca su po prirodi uglavnom dobra i žele obavljati svoje dužnosti i napredovati u učenju. Uzrok njihovih hirova, čudljivosti i povremene nediscipline leži u starijima koji im istinu i nadzor nad samim sobom ne pokazuju valjanim primjerom.

Od najranijih godina kod djece treba njegovati ljubav prema svima i prema svemu. Ljubav vodi do jedinstva i sklada, sklad pridonosi čistoći, a čistoća vodi k Bogu.

Prvi zahtjev koji se postavlja pred djecu jest da vole i poštuju roditelje kojima sve duguju.

Mladici se može pomoći da izraste uspravno, ali kad jednom postane drvo, više se ne može utjecati na njezin rast.

Djeca moraju rasti sa sviješću da su svi ljudi braća, a otac im je Bog.

Djeca moraju rasti u duhu poštovanja, predanosti, uzajamnog služenja i suradnje.

Žene

Skromnost i predanost Bogu pravi su ženini dragulji.

Budu li žene iskrene i hrabre, ljubazne i osjećajne, pune vrlina i pobožne, svijet će doživjeti razdoblje mira i radosti.

Odgoj kakav danas dobivate u djevojačkim i ženskim koledžima pomaže vam samo da postanete “poželjne supruge”, ali ne i “poželjne majke”.

Samo će tada majke moći svoju djecu odgojiti tako da izrastu u pametne, lijepe, besprijekorne i snažne građane svijeta. To je jedini izlaz koji vodi iz strahote u kojoj se svijet danas nalazi.

Žena se mora brinuti o svojem domu, ali ona nije samo domaćica.
O njoj ovisi ugled cijele zemlje.

U djetetovu je životu najpresudniji majčin utjecaj. Majka određuje djetetovu budućnost.

Roditelji

Roditeljski je utjecaj na dječji um vrlo značajan. Roditelji prvi, i to značajno, utječu na djetetovu ličnost i ponašanje.

Odgovornost za oblikovanje djetetova karaktera u prvom redu leži na roditeljima. Djetetu zbog pretjerane ljubavi na treba dopuštati preveliku slobodu.

Roditelji i učitelji kipari su koji moraju dati oblik i lik učenicima za koje su odgovorni.. Ako im roditelji i učitelji pruže dobar primjer, učenici će se sami od sebe rascvjetati u uzor vrline.

Roditelji zapravo omogućuju djeci da krenu pogrešnim putem time što svoju ljubav krivo usmjeravaju.

Otac i majka moraju kod kuće upotpunjavati onaj odgoj koji djeca dobivaju od učitelja u školi.

 


LJUBAV KAO MISAO JE ISTINA

LJUBAV KAO POSTUPAK JE ISPRAVNO DJELOVANJE

LJUBAV KAO OSJEĆAJ JE MIR

LJUBAV KAO RAZUMIJEVANJE JE NENASILJE

 

 

Odgoj

Reinkarnacija

Psihoterapija

Novi Poredak

Novac

Meditacija

Sex and Drugs and Rock 'n' Roll

Cjepiva

Sai Baba govori o odnosima